Ułatwienia dostępu

„Zdrowe słodycze– negatywny wpływ nadmiernego spożycia cukru na organizm człowieka”

 

Biały cukier- wszechobecny i tani. W obecnych czasach cukier jest wszędzie i we wszystkim… zaczynając od ketchupu przez jogurty owocowe, muesli i chleb, a skończywszy na gotowych zupach i sokach. Spożycie napojów gazowanych i przetworzonej żywności bogatej w cukier rośnie w zastraszającym tempie.

 

W ostatnich latach zauważalny jest wzrost spożycia cukru pod różnymi postaciami. Zgodnie z danymi GUS1, w 2017 r. roczne spożycie cukru w Polsce wynosiło 44,5 kg na 1 mieszkańca i była to najwyższa wartość zaobserwowana w latach 2008-2017 . Spożycie cukru zostało oszacowane przez GUS metodą bilansową i uwzględnia spożycie cukru nieprzetworzonego, nabywanego bezpośrednio przez gospodarstwa domowe oraz cukier wykorzystywany do produkcji różnych gotowych produktów.

 

Cukrzyca i otyłość idą w parze
Według danych NFZ na nadwagę cierpi 3 na 5 dorosłych Polaków, a co 4 mieszkaniec naszego kraju jest otyły. 90% chorych na cukrzycę typu 2 towarzyszy nadwaga lub otyłość. Prognozy są jeszcze mniej optymistyczne – w 2025r. będzie otyłych 26% dorosłych kobiet i 30% dorosłych mężczyzn. Chociaż mniej słodzimy, to jednak spożycie cukru zamiast spadać – wzrosło! Jak to możliwe? To wszystko przez spożycie cukru ukrytego w przekąskach, gotowych potrawach czy słodkich napojach.

Cukier a zdrowie

Spożywanie cukru w nadmiarze to nie tylko nadwaga, otyłość i cukrzyca. Cukier osłabia kolagen i elastyny (białka występujące w tkance łącznej) przyspieszając proces starzenia się skóry. Przyczynia się również do zwiększenia stanów zapalnych organizmu, zaburza funkcjonowanie układu trawiennego i równowagę hormonalną. Konsekwencjami cukrzycy może być także ślepota, niewydolności nerek, zawały serca, udary mózgu i amputacje kończyn dolnych (zgodnie z danymi WHO). 1400 zgonów rocznie w Polsce to efekt nadmiernego spożywania napojów słodzonych. To przez nie nasze życie może być krótsze nawet o 15 lat.

Twarde dane

W latach 2010-2015 sprzedaż napojów energetycznych i napojów izotonicznych wzrosła o 4,4%, do 2336 mln litrów, na kolejne pięć lat (2015-2020) prognozowany jest wzrost o 11,1%. Szczególnie szybko rośnie spożycie napojów energetycznych, w latach 2010-2015 wzrost sprzedaży wynosił 21,6%, a na lata 2015-2020 prognozowany jest wzrost o 51,7% (dane KPMG 2016).

 

Czy wiesz ile cukru jest w …

    Wodzie „smakowej” - 200ml produktu to 16g cukru, czyli 3,2 łyżeczki
    Płatkach śniadaniowych - 30g produktu to 10-13g cukru, czyli 2-2,3 łyżeczki
    Jogurcie owocowym - 100g produktu to ok.13g cukru, czyli 2,6 łyżeczki
    Serku homogenizowanym (lub inny deser mleczny) - 100g produktu to 12-17 cukru, czyli 2,4-3,4 łyżeczki
    Keczupie - w 15g, czyli 1 łyżce to ok. 2,5g cukru, czyli ½ łyżeczki
    Słodkich napojach (gazowanych i niegazowanych) - w 500ml zawierają 10-11 łyżeczek cukru
    Napoju energetycznym - 250ml zawiera 5,4 łyżeczek cukru,
    „Fit batonie” to ok. 2,5 łyżeczki cukru.

 

 

źródło: akademiadietetyki.pl nfz.gov.pl